Kā pārbaudīt, vai biezpiens un piens atbilst savam nosaukumam? :)

Šodien padalīšos ar Tevi un pastāstīšu par veikto eksperimentu ar pienu jeb kā katrs pats var pārbaudīt, vai tas piens, ko Tu ikdienā uzturā lieto, tiešām ir labs un kvalitatīvs un veic savas funkcijas. 🙂

Bet pirms tam neliels ieteikums biezpiena pārbaudē. 🙂

Lai notestētu savu biezpienu, vai tas ir pilnvērtīgi lietojams uzturā, es darīju pavisam vienkārši! Paņēmu aptuveni 200g biezpiena, uzliku uz pannas, pievienoju nedaudz ķimenes un sāli un sāku cept. Cepšanas gaitā biezpienam ir jāizdala gardas sūkalas, pamazām jāsaiet kopīgā masā un jāveidojas mīksti staipīgā siera masā. Pirmais biezpiens, ko testēju bija Daugavā pirktais 9% biezpiens, kas lieliski pierādīja sevi un veidojās par sieru. Vēlāk nolēmu eksperimentu atkārtot ar veikalā pirktu un celofāna maisiņā iesaiņotu 9%, ja atmiņa neviļ,- Valmieras (vai Talsu) biezpienu (šo noteikti neņemos apgalvot 100%, jo to darīju pirms stipri ilgāka laiciņa – pārbaudiet paši). Tas ne tuvu nelīdzinājās kopīgai siera masai, bet tieši otrādi – uz pannas izveidoja tādu kā pļuru, kuru, diemžēl, nolēmu izmest. Pēc tā sapratu, ka tomēr biezpienu labāk iegādāšos Daugavas veikalā. 🙂 Neesmu šo eksperimentu veidojusi ar vājpiena biezpienu, pieņemu, ka, iespējams, tas, zemā tauku satura dēļ, varētu arī nestrādāt. Ja kāds nolemj pārbaudīt, dodiet ziņu par rezultātiem! 😉

Bet atgriežoties pie piena…tātad, lai veiktu eksperimentu mums ir nepieciešams piens un glāze. Es ņēmu 3 veida pienus pārbaudei – Elpa, Lazdona un Rimi piens – salēju glāzē, saliku virtuvē uz palodzes un gaidīju.

piens1Pirmais, ko novēroju bija smarža – Rimi piena smarža bija visnepatīkamākā un nebaudāmākā – tas asi smaržoja pēc lauku mēslojuma, bet ne tīrā veidā – tas likās ar tādu kā rauga piesmaržu. Lazdonas piens bija neitrāls un īsti pat ne pēc kā nesmaržoja. Savukārt, Elpa piens smaržoja pēc īstās lauku kūts burvības. 🙂

Pēc aptuveni 36 h sāka veidoties arī bilžu ainiņas:

piens2

Elpa piens savu rūgšanas procesu visā tā burvībā uzsāka pirmais, kamēr abi pārējie spītīgi turējās pretī un sabiezēt sāka negribīgi.

Pēc 48 h aina jau bija pavisam skaidra un eksperimentu varēja uzskatīt par slēgtu:

piens3 Šajā attēlā jau redzama kopējā aina – Elpas piens veiksmīgi pārvērties par pilnvērtīgu rūgušpienu, ar jaukām, atbilstošas krāsas sūkalām un veselīgu izskatu – šis piens pārbaudi veiksmīgi izturējis un to varētu lietot uzturā un saukt par pienu. 🙂

Savukārt, Lazdonas piens izveidoja diezgan interesantu, pārāk sakārtotu un noteiktu ainiņu – glāzes apakšā “sūkalas” bija aizdomīgi caurspīdīgā krāsā un “rūgušpiena” masa pedantiski kārtīgi sakārtojusies uz augšu. Kaut kas ar šo “pienu” tomēr īsti kārtībā, diemžēl, nav. 🙁

Arī Rimi piens savu “rūgušpienu” parādīja no visai mistiskas pasaules puses. Glāzē izveidojās kaut kas nesaprotams un “sūkalas” arī metās uz caurspīdīgā ūdens pusi. Rimi piens joprojām bija finālists arī riebīgākās smaržas konkursā! 🙂

Šādā veidā es tīri uzskatāmi pārliecinājos, kurš piens, manuprāt, ir tiešām piens, kuru es labprāt lietošu savā uzturā! Iesaku arī Tev nepaslinkot un uztaisīt šādu eksperimentu ar savu mīļāko pienu, lai sirds mierīgāka un pašam prieks! 🙂

<K.K.>

This entry was posted in Eksperimenti, Jaunumi and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Kā pārbaudīt, vai biezpiens un piens atbilst savam nosaukumam? :)

  1. Нина says:

    Нужно так же ради интереса проверить молоко этих фирм и посмотортеть что из них выйдет: Lase, Daugava, Baltais.

    Про молоко Elpa – слышу впервые. В следующий раз присмотрюсь в магазине. Спасибо 🙂

  2. Ināra says:

    riebīgākās smaržas

    Ha, ha! Smaržas? 😀 Riebīga var būt tikai smaka, un tāda tā arī bija 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.