Mugurkaula kakla daļas osteohondroze- vingrojumi

Mugurkaula kakla daļas osteohondroze

Kakla skriemeļu osteohondroze – tādu „spriedumu” dzirdējuši daudzi, bet diezgan vienaldzīgi parausta plecus, jo domā, ka tas nav nekas īpašs. Taču tas ir ļoti nopietni.

Daudzi šodien žēlojas par galvassāpēm. Dzer steriem absolūti nevajadzīgas tabletes. Bet visa problēma slēpjas mugurkaula kakla skriemeļu saslimšanā.

Stāsta sieva: „Mans vīrs ilgi mocījās ar galvas sāpēm, bet vienā jaukā dienā viņam palika pavisam slikti. Kad vērsos ar šo jautājumu pie vienas pazīstamas terapeites, viņa ieteica, lai vīrs izmaina pozu, kādā skatās televizoru un veikt kakla daļas masāžu. Sākumā es pret šiem ieteikumiem izturējos skeptiski, taču vīram ieteicu mainīt pozu – nopirku „pakaviņu”, lai negulšņā pie TV, bet sēž ar taisnu kaklu. Un dzimšanas dienā uzdāvināju masāžas kursu – 10 muguras masāžas (ieskaitot, protams, kakla zonu). Un biju patīkami pārsteigta, kad vīrs teica, ka beidzot viņam vairs galva nesāp un ir kļuvusi skaidra. Un terapeite ieteica vēl dažus vingrojumus. Kopš tā laika vīrs par savu problēmu ir aizmirsis”.

 

Tad kādēļ mugurkaula sprandas problēmas šodien ir tik aktuālas?
Pirmkārt: šeit ir muguras smadzeņu sākums. Otrkārt: gar kala skriemeļiem iet viena no galvenajām artērijām uz galvas smadzenēm. Un treškārt: ar kakla skriemeli savienojas cilvēka galvaskauss. Tieši tādēļ kakla skriemeļu osteohondroze ir ar tik raibu klīnisko ainu, kurai ir tik smagas sekas, ja savlaicīgi netiek veiktas pareizas atjaunošanas darbības.

Mugurkaula kakla daļas osteohondroze

Augšējo kakla skriemeļu iekšpusē, gluži kā kaulu „piedurknē”, gar muguras smadzeņuskriemelji stiebru uz galvaskausa vidieni iet artērija, kas nes skābekli smadzeņu struktūrām, kuras atbild par mūsu kustību, līdzsvara, elpošanas, arteriālā asinsspiediena, sirds darbības un citu svarīgu funkciju normālu norisi.

Simptomi
Kakla osteohondroze šo „piedurkni” artērijai sašaurina, savstarpēji var nobīdīties arī paši skriemeļi. Tas viss noved pie artērijas diametra sašaurināšanās, kā rezultātā noteiktas smadzeņu daļas cieš no skābekļa bada. Rezultātā – virkne neiroloģisku simptomu: galvas sāpes, galvas reiboņi, arteriālā asinsspiediena paaugstināšanās, nestabila gaita, trīce, tumšs gar acīm. Tie visi ir tikai kakla daļas osteohondrozes tipiskie simptomi.

Ļoti bieži, īpaši osteohondrozes sākumstadijā, sevišķi jauniem cilvēkiem, pie līdzīgiem simptomiem, uzstāda diagnozi, “veģetatīvās distonijas sindroms”.

Bez asinsvadu simptomātikas, kakla daļas osteohondroze izraisa to nervu saknīšu patoloģijas, kuras stiepjas no muguras smadzenēm. Tās izpaužas ar sāpēm, kas izplatās uz rokām un atsevišķiem pirkstiem. Dažreiz novēro pirkstu tirpšanu, aukstas plaukstas, pat „marmora” nokrāsa roku ādai. Iemesls šādām izmaiņām – traucējumi no nervu sistēmas puses, saistībā ar asinsvadu tonusa regulāciju.

Protams, osteohondroze bojā arī pašus kakla skriemeļus un skrimšļus starp tiem. Tad rodas sāpes kakla daļā un plecos. Sāpes pastiprinās kustoties un liecoties. Ja bojāts skriemelis, kas savienojas ar galvaskausu, tad stipras sāpes rodas pagriežot galvu, sevišķi, pagriežot pa labi un kreisi (kad pats kakls paliek uz vietas).

Kā osteohondrozi noteikt?
Mugurkaula kakla daļas osteohondroze kā diagnoze tiek uzstādīta, ja ir iepriekš minētās sūdzības. Tās būtu rūpīgi jāizvērtē, lai izslēgtu citu slimību iespēju, kuras var maskēties zem osteohondrozes.
Papildus var veikt kakla rentgena uzņēmumu, taču tas dod informāciju tikai vēlākās saslimšanas stadijās. Visagrākās skriemeļu un škrimšļu izmaiņas var noteikt ar magnētisko rezonansi. Veicot galvas asinsvadu un jo sevišķi – mugurkaula artērijas ultrasonoskopiju, atklājot tās patoloģiju, netieši var runāt arī par kakla osteohondrozi.

Ārstnieciskā vingrošana
Ja ir problēmas ar mugurkaula kakla daļu, ļoti ieteicams noteiktu vingrojumu komplekss. Pateicoties ārstnieciskajai vingrošanai tiek spēcināta un atslābinās muskulatūra, uzlabojas asinsrite, izzūd osteohondrozes simptomi.

1.Pirmais vingrojums – visvienkāršākais. Sēžot, vienu plaukstu uzlieciet uz pieres un lieciet galvu uz priekšu, vienlaicīgi, ar plaukstu pretojoties šai kustībai. Vienu spiedienu turpiniet līdz 10 sekundēm. Pēc nelielas pauzes atkārtojiet, un tā 10 reizes.

2.Otrais vingrojums līdzīgi, tikai plaukstu jāliek deniņu rajonā un galva jāliec uz sāniem, ar plaukstu pretojoties galvas kustībai. Vispirms uz vienu pusi, pēc tam uz otru – pēc kārtas.

3.Trešais vingrojums arī sēdus, tikai galvu groza pēc kārtas pa labi un pa kreisi – maksimāli cik var pagriezt.

4. Ceturto vingrojumu vislabāk veikt stāvot. Rokas karājas gar sāniem, maksimāli pacelt plecus un turēt tādā stāvoklī 10 sekundes. Tad nolaist, dziļi ieelpot un atslābināties 10 – 15 sekundes. Atkārtot 5 – 10 reizes.

5.Piektais vingrojums – arī stāvot. Cik vien iespējams, piespiest zodu krūtīm. Shēma tā pati, kas ceturtajā vingrojumā.

6. Sestais vingrojums – pretēji iepriekšējām, galvu maksimāli atliekt uz aizmuguri. Turēt 10 sekundes, tad dziļi ieelpot un atslābināt.

7. Un, visbeidzot, septītais vingrojumu var veikt gan patstāvīgi, tā arī ar citu palīdzību. Vingrojuma būtība – periodiski izmasēt kakla un galvas savienojuma vietu – tas uzlabo galvas smadzeņu asinsapgādi.

Šis vienkāršo vingrojumu komplekss palīdz stiprināt kakla muskuļus, uzlabo to elastību, uzlabo mugurkaula kakla daļas kustīgumu un mazināt osteohondrozes izpausmes.

Tas ir viegli un vienkārši veicams katram, praktiski, jebkuros apstākļos – mājās, darbā, pat sabiedriskajā transportā.
Iesaku arī  lieliskas masāžas: http://www.terravita.lv/?page_id=1157

 

This entry was posted in Fiziskas aktivitates, Jaunumi and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.