Vai Tavas aknas slimo? Simptomi.

Vai Tavas aknas slimo: Simptomi

Smaguma sajūta labajā paribē
Viens no aknu funkciju traucējumu un pārslodzes simptomiem ir smaguma sajūta labajā paribē. Tā, kā aknā nav sāpju receptoru, tad, pat smagu aknu darbības traucējumu un pat patoloģiju gadījumos mēs varam just vien nenozīmīgas sāpju izpausmes vai smaguma sajūtu labajā paribē, kas saistītas ar aknu kapsulas paplašināšanos.

Tumšas krāsas urīns
Par aknu saslimšanām bieži vien signalizē urīna tumšā krāsa. Normā urīnam ir jābūt gaiši dzeltenā, salmu krāsā bez piemaisījumiem. Urīnam tumšo nokrāsu dod pigments bilirubīns. Gribētos pieminēt, ka tumši dzeltena urīna nokrāsa var liecināt par to, ka cilvēks neuzņem pietiekamā daudzumā ūdeni.

Gaišas krāsas izkārnījumi
Izkārnījumu krāsa ir atkarīga no žults daudzuma, kura no žultspūšļa nonāk 12 pirkstu zarnā. Ja žults, kaut kādu iemeslu pēc izdalās nepietiekami un nenonāk zarnās, tad izkārnījumi zaudē krāsu, vai atsevišķos gadījumos kļūst pavisam balti. Gaišas krāsas izkārnījumi ir viena no dzeltenās kaites (dzeltes) izpausmēm.

Vēdera izmēru palielināšanās

Vēdera izmēru palielināšanos, kas saistīta ar šķidruma uzkrāšanos, sauc par ascītu. Aknu saslimšanu gadījumos ascīts attīstās palielinoties spiedienam vārtu vēnas sistēmā, pa kuru venozās asinis no visiem vēdera dobuma nepāra orgāniem nonāk aknās.

Ādas nieze
Ādas nieze ir viena no dzeltes izpausmēm un šo kairinājumu izraisa žultsskābes, kuras uzkrājas asinīs. Aknu saslimšanu gadījumos ādas nieze pastiprinās vakarpusē un naktī, un tā ir vispārēja rakstura, tas ir – pa visu ķermeņa virsmu.

Nogurums

Kurš gan no mums kādu reizi nav bijis noguris un nav piekusis darbā, vai nav spējis koncentrēties? Pats par sevi nogurums un darba spēju pazemināšanās vēl neliecina par aknu saslimšanu, taču, kompleksā ar citiem, specifiskākiem simptomiem, var norādīt uz aknu funkciju traucējumiem.  

Vēnu „zirnekļi”, „zvaigznītes” un zilumi
Aknās veidojas liels skaits dažādu vielu, ieskaitot, tā saucamos asins recēšanas faktorus. Aknu saslimšanas rada asins recēšanas faktoru veidošanās traucējumus, kā rezultātā uz ādas parādās vēnu tīklojums un zilumi.

Dzelteni acu baltumi
Veselam cilvēkam acu baltumi (sklēras) ir balti. Dzeltenīga nokrāsa ir viens no pārliecinošākajiem dzeltes simptomiem un daudzu aknu slimību pavadoņiem. Pirmās, kas parasti reaģē, ir tieši acu sklēras, un tikai pēc tam dzelte parādās uz ādas.

Slikts uzturs
Lai saglabātu aknas veselas, nepieciešams pareizi ēst.. Neregulārs un nesabalansēts uzturs noved pie aknu darbības traucējumiem. Uzturā noteikti ir jābūt svaigiem dārzeņiem un augļiem, pietiekamam daudzumam olbaltumvielu, nepiesātināto tauku (zivis, olīveļļa).

<I.K.>

This entry was posted in Jaunumi, Uzturs and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.