Uzmanību: ĒRCES! :)

Kā viegli, bez maksas un bez riska inficēties, izņemt ērci mājas apstākļos

Domājams, ka katram mājās ir kāda vienreizējā šļirce. Ja nav, iegādājieties dažas – var noderēt. Tādu viegli, iepakojumā, nēsāt somiņā līdzi, vai ielikt automašīnas cimdu nodalījumā, vai auto-aptieciņā kopā ar tējas koka eļļas flakoniņu.

Ja gadās tāda nepatīkama lieta, kā piesūkusies ērce – sev vai bērnam, kas, protams, nav retums mūsu platuma grādos vasaras sezonā, tad nevajag krist panikā, bet ziniet, ka inficēšanās, pamatā, notiek brīdī, kad cenšaties nemākulīgi no tās atbrīvoties, vai ērci kaut kādā citā veidā „deformējot” ar apģērbu, piemēram, ja tā piesūkusies nemanāmā vietā. Tāpēc, svarīgi to noņemt maksimāli ātri, saudzīgi un droši.

erces1 (1)erces1 (2)Ja ir saprotams princips, tad arī bez šļirces, noderēs jebkura caurulīte, kaut vai pildspalvas korpuss – „jāiesūc” kukainītis trubiņā, tikai ļoti uzmanīgi, lai pats to nenorītu. Uz gala, caur kuru sūcat, jāuzliek plāns audums, kaut vai kleitas mala.

 Daži, domāju, zina, ko nozīmē likt „bankas” uz muguras. Princips tas pats. Jebkuru stikla pudeli – turat virs sērkociņa vai šķiltavām, līdz gaiss pudelē izdedzis un veidojas vakuums. Piespiežat pie brūces ar ērci un turat minūtes 5.

Sliktākais, kas var būt- zilumiņš paliks, bet tas ir labāk, nekā infekcija. Esiet uzmanīgi!

erces1 (4)Solis 5 – ērci nespaidiet, bet variet ielikt trauciņā un aiznest uz laboratoriju lai pārbauda, ir vai nav inficēta. Pat, ja ērce ir inficēta, tas vēl nenozīmē, ka paši 100% esiet inficējušies, taču profilaktiska vienmēr attaisnojas.

Starp citu, tās nav tikai encefalīts un borelioze (Laima slimības izraisītāja), par kurām visi dzirdējuši. Vēl ir visādas citādas „– ozes”: babezioze, riketsioze, granucitārā anaplazmoze, monocitārā erlihioze…, vesels lērums sarežģītu nosaukumu infekcijas, un tās visas „dzīvo” ērču siekalās, bet, protams, ne katrai ērcei un ne visas vienlaicīgi. Tāpēc ir ļoti svarīgi veikt profilaksi tūlīt pēc ērces piesūkšanās, lai „saknē” neitralizētu visu, ko tā ar siekalām ādā varētu būt ielaidusi.

Solis 6 – Ja ērce netika laboratoriski pārbaudīta, vai, ja tā bija inficēta: 10 diena pēc ērces koduma nododiet asinis uz boreliozi un encefalītu. Izmeklējuma metode – PĶR. Pēc 2 nedēļām – uz IgM uz encefalītu, pēc 3 nedēļām uz IgM uz boreliozi. Normāli būtu, ja to visu ārsts izstāstītu, bet biežāk saskaramies, ka līdz ideālam tālu. Ar analīžu rezultātiem (ja tie uzrāda infekciju), var nākt uz konsultāciju. Un negaidīt ar vizīti! Tā pati borelioze ļoti labi atstāj organismu, jo agrāk sākam pie tā strādāt. Ir reāli rezultāti un pat cilvēki, kas nekautrējas to apliecināt 🙂

Kā pasargāties ejot pļavā, mežā, dārzā, parkā…?

Biežāk ērces pieķeras mājdzīvniekiem, viņiem ir spalvas 🙂

erces1 (3)

Ērces, parasti, sēž uz zāles stiebriem, krūmu lapām tuvāk pie zemes, līdz 1,5 m augstumam, augstāk kokos, parasti nelien, tur viņām putni uzbrūk. Un sēž tās, apmēram tā – savus priekšējos taustekļus izslējušas, lai varētu pieķerties katram, kas iet garām.

Ja jums ir gluda, sisntētiska auduma apģērbs, ērcei tās kājas “paslīd”, un viņa, visdrīzāk, noripos zemē. Pie “pūkainākām” drēbēm – ideāli, tieši tāpat, kā pie suņa, kaķa, kazas u.c. dzīvnieku vilnas.
Ērcēm un citiem kukaiņiem ļoti nepatīk dažas ēteriskās eļļas, tāpēc ideāli aizsardzībai izmantot tieši tās – pārbaudīts – strādā.

Tējas koka eļļa

1) iepiliniet plaukstās, sarīvējiet, un ar šīm plaukstām norīvējieties no galvas līdz kājām, sevišķi pār matiem, suņiem pār spalvu;

2) var pagatavot emulsiju un ar to viegli apsmidzināties;

  •  10 piles aromatiskās eļļas, 10 ml spirta, 100 ml ūdens;
  • komponentus sajauc;
  • maisījumu ielej pudelītē ar puliverizatoru, izmanto apģērba apstrādāšanai pirms došanās dabā.

Der arī citas aromatiskās eļļas: citrusu (citronu, apelsīnu,mandarīnu), lavandas, dižegles, eikalipta, piparmētru, ciedru, ģerāniju, kadiķu, melisas, rozmarīna, mirtes, vaniļas, bergamota, vīraka, kanēļa, lauru….

 3) tie, kam darbs vai uzturēšanās saistīta ar atrašanos dabā, visas sezonas garumā ieteicams 1x dienā uzņemt pa kapsulai, kurā iepildīta tējas koka eļļa. Bet tikai atcerieties – iekšķīgai lietošanai droša ir tikai 100% dabīgā tējas koka eļļa, un tikai ar kapsulu norīta!!!

Visas šīs „izdarības” pasargā arī no citu kukaiņu uzbrukumiem.erces1 (5)

Vēl man mežsargs stāstīja, ka viņš, jau gadiem praktizē, pirms ieiet mežā, jaunaudzītē apēd kādu sauju egļu jaunos dzinumus (gaiši zaļie galiņi), un nekādas ērces klāt nesūcās. Arī ēteriskā eļļa, kura nepatīk kukaiņiem.

 Lai jums jauka un droša vasara!

<I.K.>

This entry was posted in Aizsardziba and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.