Spirulīnas pielietojums profilaktiskajā medicīnā

Visi klīniskie izmēģinājumi veikti izmantojot vispārklīniskās un laboratorijas instrumentālās metodes pacientu izmeklēšanai. Tika iegūti šādi rezultāti:
KARDIOLOĢIJĀ
Lietojot spirulīnu, uzlabojās miokarda darbība. Samazinājās holesterīna, lipoproteīdu un triglicerīdu līmenis. Tas ir saistīts ar polipiesātināto taukskābju normalizējošu iedarbību uz lipīdu apmaiņu. Jāatzīmē, ka attiecība starp polipiesātinātajām taukskābēm Omega-3 un Omega-6 spirulīnā ir cilvēka organismam optimāla. Linolskābe ir prostoglandīnu, kuri piedalās asins spiediena regulēšanā un holesterola sintēzes avots. Augsts antioksidantu saturs nosaka spirulīnas kardioprotektorās īpašības un padara to neaizvietojamu visu sirds un asinsvadu saslimšanu ārstēšanā un profilaksē.
IMUNOLOĢIJĀ
Imūnsistēmas atkarību no olbaltumvielu, ogļhidrātu, vitamīnu, makro un mikro elementiem ir apstiprinājuši neskaitāmi eksperimenti.
HEMATOLOĢIJA
Visos gadījumos, kad tika lietota spirulīna, tika konstatēta tās spēja stimulēt asins veidošanos. To nosaka augsts biopieejamā dzelzs, vitamīna E, B12, folijskābes un hlorofila saturs. Zinātnieki ir konstatējuši hemoglobīna un hlorofila molekulu ķīmiskā sastāva līdzību. Lietojot spirulīnu, šūnu vielmaiņai pieejamais hlorofils, lieliem blokiem tiek izmantots hemoglobīna biosintēzē. Šajā gadījumā asinsrades process saīsinās no 30 stadijām līdz 10.
GASTROENTEROLOĢIJA
Veicot duodenālo zondēšanu ir noskaidrots, ka spirulīnai piemīt žults izdali stimulējošas īpašības, tāpēc to var izmantot kompleksai žultsvadu diskinēzijas ārstēšanai. Vairākās klīnikās ir pētīta spirulīnas ietekme uz hronisku hepatītu norisi. Visos gadījumos ir novērota slimības aktivitātes samazināšanās. Ņemot vērā visu bioloģiski aktīvo spirulīnas sastāvdaļu biopieejamību, augsto pilnvērtīgas olbaltumvielas saturu, to var lietot, kā diētisku produktu praktiski visās gremošanas trakta saslimšanās, mākslīgai barošanai ar zondi pēcoperāciju periodā, apdegumu gadījumos un citās patoloģijās. Visās atskaitēs par klīniskiem pētījumiem ir atzīmēta kuņģa- zarnu trakta darbības uzlabošanās. Ja ir vēdera aizcietējumi, spirulīnu jālieto tukšā dūšā kopā ar lielu ūdens daudzumu. Ja ir caureja spirulīna jālieto ēšanas laikā, vai pēc tās samazinot uzņemamā šķidruma daudzumu.
TRAUMATOLOĢIJA UN ORTOPĒDIJA
Spirulīna tika lietota slimniekiem pēc operācijām, endoprotezēšanas, ilgstoši nesadzīstošam rētām un ar lēni saaugošiem kaulu lūzumiem. Pēc ceļgala un gūžas endoprotezēšanas, lietojot spirulīnu, tika novērota asins kvalitātes un minerālvielu apmaiņas uzlabošanās. Uzlabojās eritrocītus, leikocītus un imunitāti raksturojošie rādītāji. Spirulīnas izmantošana kompleksas terapijas sastāvā, paātrināja reģenerācijas procesus ilgstoši nedzīstošu lūzumu un brūču gadījumos. Ārstējot apdegumus, spirulīnu lietoja iekšķīgi un ārīgi, apstrādājot brūces. Lietojot ārīgi, tai pievienoja 5% anestezīnu, lai samazinātu kairinājumu. Tas nodrošināja apdeguma brūces ātrāku apžūšanu un sadzīšanu.
GERONTOLOĢIJA
Spirulīna iedarbojas dažādos organisma dabiskas novecošanas posmos. Tā normalizē olbaltumvielu, tauku un minerālvielu apmaiņu. Spirulīnai ir antioksidanta un šūnu membrānas stabilizējošas īpašības. Tā labvēlīgi ietekmē aknu darbību. Būdama lielisks enterosorbents, spirulīna koriģē lipīdu apmaiņu un satur daudz taukskābes. Spirulīna samazina holesterīna un triglicerīdu līmeni asinīs, veicinot aterosklerozes ārstēšanu un profilaksi. Spirulīnas lietošana novērš priekšlaicīgu novecošanu un samazina medikamentzās intoksikācijas.
NARKOLOĢIJA UN PSIHIATRIJA
Spirulīnas pielietošana narkomānijas un alkoholisma kompleksā ārstēšanā ļauj īsākā laikā noņemt abstinences sindromu un samazināt tieksmi pēc narkotikām, alkohola. Labvēlīga spirulīnas ietekme novērojama astēniska un astēno neirotisku stāvokļu terapijā. Šajos gadījumos novērota miega uzlabošanās un dzīves tonusa paaugstināšanās. Spirulīnu labi var izmantot, kā kompleksas ārstēšanas terapijas sastāvdaļu, depresijas ārstēšanai.
DZEMDNIECĪBA
No mātes veselības, tās pilnvērtīga uztura ļoti lielā mērā ir atkarīga grūtniecības norise, augļa attīstība un veselīga bērna dzimšana. Spirulīna būdama olbaltumvielu, vitamīnu, minerālvielu komplekss, var papildināt bioloģiski aktīvo vielu deficītu grūtniecēm un barojošām mātēm, bez jeb kādiem blakusefektiem. Tika pētīta spirulīnas ietekme uz grūtnieci un augli hipoksijas gadījumā. Jau pirmās nedēļās laikā uzlabojās augļa stāvoklis, kurš tika vērtēts pēc vairākiem parametriem. Stabilizējās sirds un asinsvadu sistēmas darbība. Pozitīva dinamika tika novērota augļa fizikālajos rādītājos ( kustības, elpošana, muskuļu tonuss ). Anēmijas ārstēšana grūtniecēm ir visai aktuāla problēma, jo šādu patoloģiju īpatsvars pieaudzis 7-10 reizes. 40- 70 % grūtnieču cieš no anēmijas, kura attīstās otrajā un trešajā trimestrī. Spirulīnas lietošana ļauj normalizēt asinīs eritrocītu, hemoglobīna, dzelzs un olbaltumvielu saturu. Lielāku efektu uzrādīja spirulīnas izmantošana grūtniecības sākuma posmā.
PEDIATRIJA
Veiktajos izmēģinājumos spirulīna tika dota bērniem no Černobiļas avārijas seku likvidatoru ģimenēm. Bērni atpalika no vienaudžiem attīstībā un tāpēc atradās dispansera uzraudzībā. Lietojot spirulīnu, bērni pieņēmās svarā, tiem paaugstinājās izturība un citi fiziskās sagatavotības rādītāji. Asinīs palielinājās eritrocītu daudzums un uzlabojās sirds- asinsvadu sistēmas darbība. No bērniem, kuri lietoja spirulīnu 2x gadā pa 30 dienu cikliem, 74,8 % neslimoja ar ARS. Lietojot spirulīnu, vieglāk koriģējās kuņģa- zarnu trakta darbība.
Ir dati par spirulīnas pielietošanu bērniem, kuri cietuši no Černobiļas avārijas sekām. Tās izmantošana 5g diennaktī, 20 dienu periodā samazināja urīna radioaktivitāti par 50%, asinīs palielinājās T limfocītu skaits un hormonu daudzums. Spirulīnas izmantošana bronhiālās astmas, atoliskā dermatīta, dermatorespiratorā sindroma gadījumos ļāva paaugstināt ārstniecisko pasākumu efektivitāti. Tika novērota ādas iekaisumu samazināšanās bērniem ar atolisko dermatītu un elpošanas orgānu funkcionalitātes uzlabošanās astmas slimniekiem. Tāpat ir novērots, ka spirulīna samazina cukura daudzumu asinīs.
Visā spirulīnas izmēģināšanas gaitā netika novērotas alerģiskas reakcijas, vai citas nevēlamas komplikācijas. Spirulīnu var lietot ilgstoši, tā ir uztura sastāvdaļa un ir absolūti nekaitīga.

Materiāls: “O. A. Butakova, A. P. Gurejevs „Veselības ābece”. Ņižņijnovgoroda 2002. gads.”

This entry was posted in Jaunumi, Uzturs and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.