Decembris – nieru mēnesis

Pēc interesentu pieprasījuma, sniedzu rekomendācijas, kam pievērst uzmanību, ko pieskatīt un stiprināt, ja neskaita imunitāti, šajā – ziemas periodā. Orgāns, kurš prasa īpašu uzmanību aukstajos gada mēnešos – tās ir NIERES.
Ja jums mājās vai paziņu vidū ir kāds, kas pastāvīgi salst, tīstās pledos un stīvē kājās pa 2 pāri biezo zeķu pat pārkurinātā mājā vai dzīvoklī, ziniet, ka pie vainas nav kājas, bet gan nieres.

Nedaudz teorijas par nierēm..
Izvadīšana
– viena no svarīgākajām organisma funkcijām. 

Dabā eksistē tikai 3 procesi: uzņemšana, pārstrāde (izmantojot enerģiju) un izvadīšana. Visu, ko cilvēka organisms nevar izmantot, savlaicīgi un pilnībā no organisma ir jāizvada. Tas ir pastāvīgs process, kurš nedrīkst apstāties ne mirkli. Bieži šis process iegūst izšķirošu lomu mūsu dzīvē, sevišķi, kad slimojam.
 
Ilgu laiku uzskatīja, ka āda veic tikai organisma aizsargfunkciju. Mūsdienu zinātnes atklājumi apliecina (Aleluja! – to zināja visi mūsu senči! 😀 ), ka ĀDA ir unikāls orgāns, kurš veic milzum daudz funkciju. «Āda – tas ir zarnu trakta spogulis». Āda spēj pilnībā uzņemties izvadfunkcijas, lai atslogotu pārējās izvadsistēmas: plaušas, nieres, kuņģs – zarnu traktu, aknas. Lielais vairums ādas problēmu un saslimšanu – tā ir toksīnu evakuācija no organisma uz āru.  Tāpēc ādu ārstēt atsevišķi no iekšējiem orgāniem, kā visbiežāk dara cilvēki, ir diezgan nelietderīgi, pat bezjēdzīgi.
 
Ar urīnu no organisma izvadās olbaltumvielu apmaiņas blakusprodukti, nepilnvērtīgi, organisko vielu nepilnīgas oksidācijas produkti, sāļi, toksīni, ūdenī (asins plazmā) šķīstošie medikamenti. Ja bez uzturvielu uzņemšanas no malas organisms var eksistēt ilgāku laiku, tad bez ekskrementu izvākšanas tas ies bojā 1 – 2 diennakšu laikā! Diemžēl, daudziem ir zināms, ko nozīmē aknu un nieru nepietiekamība…
 
Urīnā ir arī daudz vielu, kas nepieciešamas organisms dzīvības procesu nodrošināšanai – elektrolīti: nātrija, kālija, kalcija, magnija joni, neorganiskie fosfāti, bikarbonāti. To izvadīšanai ir jābūt tik sabalansētai, lai elektrolītu saturs plazmā paliktu nemainīgs, neskatoties uz būtiskiem pārtraukumiem, kas varētu būt saistīti ar šo vielu uzņemšanu. Vienkāršāk sakot – pastiprināta urinēšana (izmantojot urīndzenošos līdzekļus) var novest pie vērtīgo mikroelementu deficīta un krasām iekšējo organisma šķidrumu kvalitātes izmaiņām. Un tas pavisam vairs nav labi mūsu veselībai.
 
Nieres piedalās ūdens līdzsvara uzturēšanā, organisma skābju- sārmu līdzsvara (pH) regulācijā.. Ja samazinās vai palielinās urīna izvade, asinīs uzkrājas toksiskie savienojumi un sāļi, palielinās āršūnu šķidruma daudzums audos (tūskas). Nāve iestājas tad, kad  pH līmenis asinīs sasniedz 7,0 (nepieciešamo 7,45 vietā)!
 
Bez tam, pašās nierēs veidojas vielas, kuras tiek transportētas uz asinīm. Viena no tām – renīns – netieši piedalās normāla asinsspiediena un cirkulējošās asins apjoma uzturēšanā. Otra – eritropoetīns – stimulē eritrocītu veidošanos. Tāpat nieres izdala šūnu hormonus prostaglandīnus.
 
Daži nieru darbības traucējumu simptomi: tūskas, ādas nieze, nepatīkama smaka no mutes, alerģija, arteriālā asinsspiediena paaugstināšanās, sirds nepietiekamība, pH līmeņa traucējumi, kariess, osteoporoze, asinsvadu trauslums, zilumi, anēmija, trombozes un asiņošanas, aukstas kājas un rokas, ādas bālums un sausums, dzirdes pasliktināšanās, nogurums, galvas reiboņi, atmiņas pasliktināšanās, sāpes jostas rajonā…
No nieru slimībām visizplatītākā ir nierakmeņu slimība, no kuras cieš ap 180 miljoni planētas iedzīvotāju (zināmo 🙂 ) Iemeslu, tāpat kā šīs slimības paveidu ir milzum daudz, bet efektīvas ārstniecības metodes līdz šim nav atrastas. Mazāk smagas ir apakšējo urīnceļu infekciju izraisītās slimības – uretrīti un cistīti. Runājot par statistiku, “vadībā” noteikti ir sievietes, jo tās ar šīm lietām slimo 9 reizes biežāk nekā vīrieši. Un, kaut arī infekciju ārstēšanas shēmas ir pietiekami efektīvas, šīs slimības var radīt recidīvu, tāpēc īpaša vieta ir jāatvēl PROFILAKSEI.
 
Ko darīt? Kādi ir urīnizvades sistēmas un ādas optimālas darbības nosacījumi?

1.    EKOLOĢISKĀS DROŠĪBAS un AIZSARDZĪBAS NODROŠINĀŠANA
* Maksimāli ierobežot rūpniecisko toksīnu un sadzīves inžu (benzīns, acetons, krāsas, sadzīves ķīmijas līdzekļi…) nonākšanu organismā un saskarē ar to.
* Alkoholisko dzērienu lietošanas samazināšana un izskaušana, sevišķi, zemas kvalitātes dziras (metilspirta piemaisījumi iznīcina nieres)
 
2.    PILNVĒRTĪGS UZTURS
* Vitamīni С, А, Е
* Mikro- un makroelementi: kālijs, selēns, hroms, magnijs
Ierobežot vārāmā sāls, asu un pikantu vielu, skābju un etiķa lietošanu. (Nelielas, bet regulāras etiķa devas ilgstošā laika periodā – (marinējumi un marinādes), var uzskatīt par hroniskas saindēšanās variantu.)
* Tīrs, pareizs ūdens regulāri un pietiekamā daudzumā: no 1,5 l līdz 2,5 litriem, atkarībā no sezonas.
 
3.    CITI NOSACĪJUMI
* Sviedru dziedzeru regulāra trenēšana (muskuļu darbs vai sports un pirts (ne sauna!)). Ar sviedriem tiek evakuēti hormoni, sāļi un šūnu indes.
* Hronisku infekciju perēkļu likvidēšana (piemēram, hronisks tonsilīts). Ļoti svarīgi  attīrīt zarnu traktu un veikt profilaktiskās organisma attīrīšanas no parazītiem un toksīniem, atbrīvoties no infekciju izraisītājiem, kuri no zarnu trakta pa tiešo “ceļo” uz nierēm un mazā iegurņa orgāniem.
* Ārēja iedarbība uz nieru refleksīvajām zonām (kāju pēdās u.c.) – ļoti labas ir kāju vannītes ar jūras sāli un Si’N’Bad terpentīna vannu šķīdumu, pēc tam iemasējot pēdās Silouron creme
* Normāla pH līmeņa uzturēšana urīnā. Pārmērīga gaļas ēdienu iekļaušana uztura plānā, pie pazemināta pH līmeņa organismā, var novest pie nierakmeņu – urātu, citos apstākļos – pie fosfātu un oksalātu veidošanās. Īpaši nav ieteicams aizrauties ar cūkgaļas ēdieniem, bet vislabāk – izslēgt to no sava uztura vispār.
 

<I.K.>

This entry was posted in Veselibas skola and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.