Baltās meža vizbules

Baltās meža vizbules (Anemona sylvestris), arī Daugavas vizbulis jeb Daugavas anemone


Augs ir aizsargājams. Iekļauts Latvijas Sarkanajā grāmatā

Meža vizbules – tas ir vēl viens vizbuļu paveids. Palieli balti ziediņi ar piecām (5!) ziedlapiņām. Tās parādās mežos laikā, kad bērziem sāk plaukt pirmās lapiņas. Vērīgi cilvēki pamanījuši, ka stārķi nes uz ligzdu baltās meža vizbules, kamēr mazie stārķēni sāk lidot.

Meža vizbuļu dziednieciskās īpašības

Kas tad tajās ir tik vērtīgs?
Auga virszemes daļā atrasts C vitamīns, flavonīdi, saponīni, alkaloīdi un daudzas citas vērtīgas lietas lielos daudzumos. Baltā meža vizbulīte ir antiseptisks, pretiekaisuma, pretsāpju, sviedrējošs un urīndzenošs augs.

Balto meža vizbuļu izmantošana tautas medicīnā

Tautas medicīnā bieži izmanto uzlējumu. Tas palīdz redzes un dzirdes pazemināšanās, haimorīta radīto galvas sāpju un reiboņu gadījumos. Uzlējumu lieto arī otīta, kakla iekaisumu, dzemdes slimību izraisītu trūcīgu menstruāciju, “balto ziedu”, gonorejas ārstēšanai.Mikstūra ļoti noderīga pat adenomas un priekšdziedzera vēža, kā arī pēcinsulta paralīžu gadījumos.

Recepte ir šāda:

20 g svaigu drogu apliet ar glāzi karsta ūdens, nakti nostādināt, nokāst un lietot pa 2 ēdamkarotēm 3x dienā 10 minūtes pirms ēšanas.

Aterosklerozes un dzirdes nerva bojājumu gadījumos: pilināt ausīs pa 5 pilieniem. Ja pasliktinās redze, uzlējmu var pilināt arī acīs – pa 1 pilītei 3 – 4 x dienā.izšķīdina 30ml ūdens. Iegūto maisījumu pilina degunā – pa 2 pilieni katrā nāsī.

Mikroklizmām un maksts skalošanai: 2 ēdamkarotes uzlējuma izšķīdina 50 ml ūdens (procedūru veic 2 x dienā no rīta un vakarā).

Hemoroidālo asiņošanu un prostatas slimību gadījumos

Baltās meža vizbules ziediņus un lapiņas samīcīt “putriņā”, salikt stikla burciņā, apliet ar nerafinētu augu eļļu (proporcijā 1:1), nostādināt saulē 2 nedēļas un nokāst. Marles tamponus, kas izmērcēti koši dzeltenajā eļļainajā uzlējumā, ievada taisnajā zarnā. Tādus pat tamponus uz nakti ievada arī tad, ja ir dzemdes kakla erozija un jaunizveidojumi uz tās.

This entry was posted in Veselibas skola and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.