Dzeltenie vizbuļi

Dzeltenie (gundegu) vizbuļi (anemone ranenculoides; krieviski: ветреница лютиковая)

Tautā dzeltenās vizbules vēl mēdz saukt par “varžu vai krupju zāli”, tas no tā, ka par šīm puķītēm lielu interesi izrāda vardes pirms nārstošanas.

Dziednieciskos nolūkos izmanto ziedošus augus, dažreiz – arī saknes.

Dzelteno vizbuļu īpatnības

Auga sastāvā ir kampars un glikozīds ranunkulīns.No šī auga pagatavotās mikstūras noņem sāpes, spazmas, aptur asiņošanu, nogalina kaitīgās baktērijas.

Kādreiz mūsu farmācija bija slavena un varēja lepoties ar dabīgajām zālēm. Starp tām bija arī preparāts, kura sastāvā bija anemonīns – viela, kuru ieguva no dzeltenajām vizbulēm. Ar to veiksmīgi ārstēja bronhiālo astmu, garo klepu, rahītu. Tās palīdzēja arī dzemdes asiņošanas ārstēšanai, kas visbiežāk par iemeslu bija endometrioze, fibromatoze, mioma.

Tika novēroti būtiski uzlabojumi pat ļaundabīga dzemdes, krūts un urīn-izvad sistēmas vēža slimniecēm, kad ķīmijterapija nedeva vēlamos rezultātus.

Dzelteno vizbuļu dziedinošās īpašības

Tautas medicīnā izmanto lapu un ziedu ūdens uzlējumus un spirta ekstraktus. Tos iesaka izmantot nervu paralīzes, podagras, tūsku likvidēšanai. Vēlu (skopu un sāpīgu) menstruāciju, ielaista hroniska sifilisa, kuņģa – zarnu koliku, C hepatīta dzeltes, neskaidras izcelsmes sirdsklauvju gadījumos. Dzeltenie vizbuļi stimulē nieru un plaušu darbību. No mutes mutē tiek nodotas dziedinošās zintnieku receptes, lai saglabātos informācija par šo vērtīgo augu spējām mums palīdzēt šajā “ķimiķizētās” medicīnas laikmetā.

Dzelteno vizbuļu izmantošana tautas medicīnā

Dziednieciskos nolūkos izmanto svaigas, retāk – kaltētas lapas: aknu iekaisumu, žultsakmeņu slimības, liesas, nieru, urīnpūšļa iekaisumu gadījumos ekstraktu veidā (no 10g svaigām vai 2 g kaltētām sasmalcinātām lapām ar glāzi aukstu ūdeni gatavo uzlējumu, un pa dažiem malkiem vienlaicīgi, izdzer to dienas laikā.

Dzeltenās vizbules kopā ar citiem augiem izmanto arī aizdusas, astmas, histēriju lēkmju, sāpju, kašķa ārstēšanai.

Dzelteno vizbuļu spirta uzlējumu izmanto ārīgi reimatisma un radikulīta ārstēšanai.

Ar dzelteno vizbuļu svaigu sulu uz pusēm ar struteņu sakņu sulu ārstē melnās kārpas, melanomas, apsmērējot tās no rītiem.

Brīdinājums: Tā kā augs ir ļoti indīgs, pēc kontakta ar to, rūpīgi jānomazgā rokas. Uzlējumus un tinktūras, ar uzrakstu “inde”, glabāt slēgtā, tumšā vietā, bērniem un alkoholiķiem nepieejamā vietā

This entry was posted in Veselibas skola and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.