Baltās vizbulītes

Nu šīs zina visi, kas jebkad mežā gājuši bērza sulas izurbt vai tāpat vien pastaigāties, pavasara meža gaisu paelpoties.


Baltais vizbulis
(anemone nemorosa); angļu: wood anemone, krievu: белая ветреница) ir daudzgadīgs gundegu dzimtas lakstaugs. Augs ir indīgs. Satur anemonolu, kuram sadaloties rodas anemonīns. Tāpēc jāzin, ka lietotojot lielākās devās, var būt blaknes. Lielās devās baltās vizbules iedarbojas kā abortīvs līdzeklis, tāpēc lietojot iekšķīgi mikstūru jāmēra pilienos.

Balto vizbulīšu dziednieciskās īpašības

Augs palīdz atbrīvoties no sirds slimībām, infekciju izraisītiem plaušu bojājumiem, drudža un kuņģa sāpēm. Pēc to pielietošanas kursa reizēm pazūd arī ļaundabīgi audzēji. Jo augs satur ļoti vērtīgas vielas, tādas kā saponīni, protoanemonīns, helidonskābe. Taču vēlreiz atgādinu, ka jāizmanto ļoti uzmanīgi.

Balto vizbulīšu izmantošana tautas medicīnā

Ļaundabīgo audzēju gadījumos, kad medicīna ir bezspēcīga, sāpju remdēšanai izmanto balto vizbulīšu tinktūru.

10 g (1 deserta karoti) putriņā saspaidītu svaigu ziediņu (var izmantot arī kaltētu ziedu pulverīti), aplej ar 100 ml degvīna. Nostādina 21 dienu tumšā vietā, nokāš un lieto pa 5 pilieniem uz 30 ml ūdens 3 x dienā stundu pēc ēšanas. Ārstnieciskais kurss – 28 dienas, pārtraukums – 2 nedēļas.
Dažreiz ļaundabīgie procesi atkāpjas pavisam un vēzis pazūd. Lielā mērā (kā pie jebkuras terapijas) tas atkarīgs no cilvēka noskaņojuma, cik ļoti viņš vēlas mainīt savu dzīvi, vai ir ticība saviem spēkiem.

No tādām smagām kaitēm vislabāk ārstēties pēc shēmas: katru nedēļu pievienot pa 1 pilienam tinktūras: 1 -ā nedēļu- 5 pilienus, 2-o nedēļu – 6 pilienus, 3-o nedēļu – 7 pilienus…, un tā līdz 10 pilieniem. Pēc desmitās nedēļas pārtraukums – 1 nedēļu. Pēc tam kursu atkārtot atkal sākot no 5 pilieniem.

Balto vizbulīšu tinktūru izmanto arī ārīgi ierīvēšanai podagras un reimatisma gadījumos. Tas ir arī pretmikrobu līdzeklis.

Dažādu dermatožu gadījumos no tās gatavo arī ziedes: 20 ml tinktūras sajauc ar 100 g jebkuras tauku bāzes.

Mastopātijas gadījumos uz krūtīm liek šādi sagatavotu “pankūku”: 1 glāze auzu miltu, 100 g saldo (vai skāba) krējuma, 1 vistas olas dzeltenumu, kurš pirms tam sajaukts ar 2 ēdamkarotēm balto vizbulīšu tinktūras. Iejaukt stingru mīklu un izveltnēt apmēram 1 cm biezu “pankūku”. Pielikt to sāpošajai vietai, apklāt ar 6 kārtās salocītu marlīti, kura izmērcēta sālsūdenī (10 g sāls uz 100 ml ūdens) un ļoti labi nospiesta (mikla, bet ne slapja).

Tura 8 stundas (uz nakti).

This entry was posted in Veselibas skola and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.