Ar ko koraļļu kalcijs labāks par olu čaumalām?

Ik pa laikam nākas saskarties ar dažādiem viedokļiem attiecībā par kalciju, un mani centās pārliecināt, ka nav labāka organiskā kalcija avota kā vistu čaumalas. Lai pārliecinātos par šīs versijas patiesumu un lai „pabarotu” savu zinātkāri, veicu pamatīgu „izmeklēšanu”. Jo patiesi, reklāmas „žmiedz nost” ar skaļajiem saukļiem, apgalvojot, ka tikai šis un neviens cits izglābs pasauli, un kā tad cilvēkam tikt skaidrībā kurš kalcijs ir tas labākais? Nav taču noslēpums, ka kalcijs ir visgrūtāk asimilējamais mikroelements, tādēļ no kalcija deficīta tiešā vai netiešā veidā cieš lielākā daļa iedzīvotāju.

1Tādēļ, mans uzdevums, izzināt un pēc iespējas vienkāršāk pastāstīt kas ir kalcijs, kam tas vajadzīgs un kā to uzņemt ar maksimālu efektu.

Izrādās, kalcija karbonāts ir sastopams vairākās formās, kas dalās 2 grupās – nešķīstošie kalcija sāļi (kalcīti) un šķīstošie kalcija sāļi (aragonīti).

Ķīmiskā formula abiem vienāda CaCO3, bet kristāliskais režģis atšķirīgs. Kalcītiem tas ir blīvs, bet aragonītiem – porains. Apmēram tāpat kā dimantam un grafītam. Tādēļ aragonīts atdod ūdenī daudz vairāk kalcija jonu, nekā kalcīts.

2Neizšķīdušais kalcija karbonāts – kalcīts ir visiem pazīstams kā nosēdumi uz ūdens sildāmo katlu vai tējkannu sieniņām, ar to aizkaļķojas ūdens caurules un veļas mašīnu sildelementi.
Arī cilvēkam, tāpat kā ūdens caurulēs, kalcīts nosēžas uz asinsvadu sieniņām, izraisot aterosklerozi, uz zobiem veidojot zobakmeni, nierēs un žūltspūslī veidojot smiltis un akmeņus. Tāpat kalcīta nogulas ir osteohondrozes cēlonis.

Kalcija karbonāta nešķīstošie sāļi (kalcīti) dabā – tas ir krīts, dolomīts, šūnakmens un avotkaļķi, Islandes špats un marmors. Kalcīti ir lieliski celtniecības materiāli.3

Un ir skaidrs, ka mums neienāks prātā tos ēst. Krīts absolūti neuzsūcas, arī granītu un dolomītu mēs negraužam. Un tomēr, aptiekā pērkam kalcija karbonātus cerībā, ka tie tomēr kaut kā uzsūksies. Un kādi tik stiķi netiek izdomāti – pat D vitamīnu tam pievieno… Rezultāts? Tie uzsūcās apmēram 5%. Un viss! Tādēļ, ka kalcīti praktiski nešķīst asinīs. Kaut izstiepies – nešķīst un viss!

4Un tagad par patīkamo. Par otru, šķīstošo kalcija karbonāta sāļu grupu – aragonītiem. Aragonīts ir baltā krāsā, pēc savas formas – adatains.

Aragonīta atradnes uz Zemes ir siltās jūrās – Bahamu un Floridas salās, Sarkanās jūras baseinā. Argonīta špatu iegūst Aragonā Spānijā, šīs vietas vārdā arī nosaukts minerāls. Ar aragonītu bagāti ir Karlovi Varu termālie ūdeņi.

Organiskas izcelsmes aragonīts ir pērlēs, molusku gliemežnīcu perlamutra slānī un koraļļu skeletā. Tas ir Nāves jūras dūņās un koraļļu rifos pie Okinavas salas Japānā. Tur tiek iegūts Koraļļu kalcijs.

5Par to parunāsim sīkāk. Okinavas sala ir vulkāniskas izcelsmes un ūdens, veicot dabiskās filtrācijas procesu caur koraļļu slāni, ir galvenais iemesls tam, ka cilvēki šajās salās dzīvo ilgāk, vecie iedzīvotāji atšķiras ar apbrīnojamu veselību, nekad neslimo ar sirds – asinsvadu slimībām, un daudzi nodzīvo līdz 100 gadiem un vairāk. Ar to šī sala arī piesaistīja uzmanību un kļuva slavena visā pasaulē. Nekā dīvaina, jo šie cilvēki ir spiesti dzert koraļļu ūdeni ikdienā, sākot no dzimšanas brīža un visu mūžu. Cita dzeramā ūdens tur vienkārši nav! Vidējais dzīves ilgums uz salas ir par 20 gadiem vairāk nekā pārējiem Japānas iedzīvotājiem, un 28 tūkstoši no tiem ir vecāki par 100 gadiem.

Kalcija aragonīts, kas ir koraļļu sastāvā, cilvēka organismā uzsūcas gandrīz pilnībā – 98%.

Salīdzinājumam, kalcija glukonāts – tikai 1%. Mēs nevaram asimilēt neko, kas nešķīst ūdenī.

Kalcija aragonīts palīdz sadziedēt lūzumus, kauli saaudz divas- trīs reizes ātrāk. Osteoporoze, sirds – asinsvadu un vēl apmēram 147 slimības, ko izraisa kalcija trūkums organismā…. Tas samazina onkoloģisku saslimšanu risku, jo sārmainā vidē vēža šūnas nevairojas un ātri iet bojā.

Un vēl viens piemērs – 1 grams koraļļu kalcija aizstāj 1.5 kg biezpiena vai 5 l piena! Kā tas izskatās no ekonomiskā viedokļa? Un kā no diētiskā? 🙂

Kas ir lasījis Ukraiņu profesora Bolotova grāmatas atceras, ka līdzīgs izšķīdina līdzīgu. Tas izskaidro faktu, kāpēc kalcija aragonīts spēj izšķīdināt pat žultsakmeņus un nierakmeņus, kas sastāv no kalcīta, to mēs daudzi esam izjutuši un pārbaudījuši, sākot dzert koraļļu ūdeni.

Tieši tāpat tiek izšķīdināti nogulsnējušies sāļi, kas izraisa osteoporozi, un ar laiku samazinās sāļu nogulsnes asinsvados, mazinot aterosklerozes sekas. Tas var un jau ir glābis daudzus sirds – asinsvadu slimniekus no asinsvadu šuntēšanas un citām operācijām. Tikai jāsaprot, ka smagākos gadījumos koraļļu ūdens jādzer ilgstoši, lai gūtu pārliecinošu rezultātu, jo kalcītu nogulsnes organismā bieži vien ir pamatīgas, gadu desmitiem krātas. Koraļļu ūdens nav zāles, tas ir labākās kvalitātes ūdens, kas nepieciešams katru dienu visa mūža garumā. Un protams, to jāsāk dzert nekavējoties, arī veseliem cilvēkiem, nevis tad, kad jau „priekškars” sāk krist…

Kas attiecās uz olu čaumalām, tā ir vesela epopeja. Ir jāzina kā čaumalas pareizi sagatavot. Olas rūpīgi jānomazgā karstā ūdenī ar ziepēm, čaumaliņas uzmanīgi jāatbrīvo no iekšējās plēvītes, jāžāvē, tad jāizkarsē cepeškrāsnī, lai iznīcinātu visus mikrobus. Tad jāsasmalcina un jāaplej ar svaigu citronu sulu. Notiek ķīmiska reakcija ar gāzes izdalīšanos, kā rezultātā veidojas kalcija citrāts. Kalcija citrāta uzsūcamība (asimilācija) organismā ir apmēram 30%, kas ir diezgan labs rādītājs.

6Vienīgais, ko es ieteiktu čaumalu mīļotājiem, neēst to karotēm. Labāk iegūto pulveri iebērt ūdenī un dzert iegūto uzlējumu. Jo vienalga, neko, kas nešķīst ūdenī, organisms neuzņems, bet viss, kas nav izšķīdis ūdenī, kaut kur nogulsnējas…. Un mūsu asinis – tas ir 90% ūdens šķīdums.

 

<I.K.>

This entry was posted in Uzturs and tagged , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Ar ko koraļļu kalcijs labāks par olu čaumalām?

  1. Jana says:

    kur var iegādāties koraļļu kalciju?

  2. Agnese says:

    Nesapratu, kur un kaa ar Jums var sazinaaties?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.