Tējas koka eļļa

Tējas koka eļļa

tea tree

Tea tree oil Kods: 1155

Iepakojums: 30 ml

Tie ir mirtu dzimtas koki un krūmi, kas izaug ļoti lieli, ir ilgdzīvojoši un noturīgi pret dažādām dabas kataklizmām.  

No šiem augiem iegūtās ēteriskās eļļas sastāvā ir monoterpēni (40–50 %), diterpēni (līdz 40 %) un cineols (3–15 %). Šo ēterisko eļļu iegūst destilējot ar ūdens tvaikiem.

Tējas koka ēteriskā eļļa – viens no visspēcīgākajiem antiseptiskajiem, pretsēņu un baktericīdajiem līdzekļiem.

Austrālijā tējas koka eļļu sauc par „ātro palīdzību” un „aptieku vienā flakonā”.

Daudzu gadsimtu garumā Austrālijas aborigēni plaši izmantojuši Melaleuca alternifolia koka brīnumainās īpašības. Pirmais no eiropiešiem, kas iepazina ši koka īpašības, bija slavenais ceļotājs Džeimss Kuks. Savas slavenās 1770.gada ekspedīcijas laikā viņš novēroja kā aborigēni izmanto brūču dziedēšanai saberztas šī koka lapas, kā arī gatavo no tām dziedniecisku uzlējumu, kas palīdz ārstēt daudzas kaites (cinga, ādas slimības, saules apdegumi, tropiskās infekcijas, čūsku kodumi utt.). lapu uzlējums izskatījās pēc tējas, tāpēc kapteinis Kuks šo augu nosauca par „tējas koku”.

Mūsdienu zinātne pirmo reizi izpētīja tējas koka īpašības 1925.gadā. Pētījumu rezultātā tika atklāts, ka tējas koka eļļas antiseptiskā aktivitāte i 100 reizes stiprāka kā karbolskābei (fenols – ļoti indīga viela. Sākotnējā viela, no kā iegūst acetilsalecilskābi – aspirīnu) , un ir cilvēkam nekaitīga. No tā brīža tējas koka eļļu sāka izmantot brūču un iegriezumu dezinficēšanai, sēnīšu un citu ādas un deguna un kakla infekciju gadījumos.

1937.gadā tika atklāta vēl viena fantastiska tējas koka eļļas īpašība: asins un citu organisku vielu klātbūtnē tās antiseptiskās īpašības palielinās par 10–20%. Otrā Pasaules kara laikā tējas koka eļļa bija katra kareivja personīgajā aptieciņā, ar to tika apstrādātas brūces dezinfekcijai un ātrākas dzīšanas nodrošināšanai.

Eļļas satāvā ir vairāk kā 100 dažādi ārstnieciski komponenti, kas nav aktīvi katrs atsevišķi. Tieši antiseptisko un asimilējošo īpašību sinerģiskais savienojums padara šo eļļu unikālu.  

Tējas koka eļļas dziednieciskais efekts ādas (pinnes, furunkuloze, alerģiskais dermatīts, visas sēnīšu slimības) un elpošanas ceļu (adenotonzilīts, haimorīts, tonzilīts) slimību ārstēšanā šodien vairs šaubas neizraisa.

Plašāks tējas koka eļļas pielietojums šeit:

* Tējas koka eļļa-LV

* Tējas koka eļļa -RU

This entry was posted in Katalogs and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.