ŪDENS pudelē- kā izvēlēties plastmasas pudeli?

“Vai jūs zināt, kam jāpievērš uzmanība, pērkot ūdeni plastmasas pudelē? Visticamāk, ka esiet dzirdējuši, ka jāpārliecinās, vai ar pudeles korķi viss ir kārtībā. Bet ar to nav pietiekami, lai aizsargātu savu veselību.

Uz pudeles etiķetes vienmēr jābūt norādei, no kādas tieši plastmasas tā sastāv. Un šī informācija ir ļoti svarīga. Galu galā, plastmasa dažādos daudzumos izdala ķīmiskās vielas, ko tā satur. Jebkura pudele satur kādu no šīm zīmēm, katrai no tām ir sava nozīme.

PET markejumsPET vai PETE

Šīs ir PET jeb vienreizlietojamās pudeles. Tās iepildītajā šķidrumā var izdalīt smagos metālus un vielas, kas ietekmē cilvēka hormonālo sistēmu. PET ir pasaulē biežāk izmantotais plastmasas veids. Svarīgi atcerēties, ka tas paredzēts vienreizējai lietošanai. Ja jūs tajā vēlaties iepildīt savu ūdeni, gatavojieties tam, ka jūsu organismā var nokļūt sārmi un baktērijas, kuras vienkārši dievina PET materiālu.

HDP vai HDPE

Šī ir laba plastmasa, kas prakstiski neizdala nekādas vielas. Speciālisti iesaka – ja vien tas iespējams, pērciet ūdeni vienīgi šādos iepakojumos. Tas ir gan droši, gan ekoloģiski, jo lielākā daļa šīs plastmasas ir pārstrādājama. Šī ir cietā tipa plastmasa, ko visbiežāk izmanto piena uzglabāšanai, rotaļlietās, mazgāšanas līdzeklu uzglabāšanai un vairāku plēves iepakojumu izgatavošanā.

PVC vai V

Lietas no šī materiāla izdala divas bīstamas vielas. Abām ir negatīva ietekme uz jūsu hormonālo līdzsvaru. Tā ir mīksta, elastīga plastmasa, ko izmanto augu eļļas uzglabāšanas traukos un bērnu rotaļlietās. No tā izgatavo blisterveida iepakojumu dažāda veida preču uzglabāšanai. To izmanto arī datirkabeļu izolācijās. No tās izgatavo plastmasas caurules un daļu santehnikas. PVC ir izturīgs pret tiešiem saules stariem un laikapstākļiem, tāpēc to izmanto logu rāmju un dārza šļūteņu izgatavošanai. Tomēr speciālisti iesaka izvairīties no tās iegādes, ja vien iespējams atrast kādu alternatīvu.

LDPE

Šo plastmasu izmanto, lai izgatavotu pudeles un iepakojuma plēves, maisiņus. Tas neatbrīvo kaitīgās vielas ūdenī, kas tajā iepildīts. Taču tas nav bīstams tikai ūdenim, kas tajā glabājas. Iepirkumu maisiņus veikalā labāk neizvēlēties, jo apēdīsiet ne vien to, kas ielikts maisiņā, bet arī dažas jūsu sirdij ļoti bīstamas ķimikālijas.

PP

Šai plastmasai piemīt balta krāsa vai puscaurspīdīgi toņi. Lielākoties izmanto sīrupu un jogurtu iepakojumos. Polipropilēna labākā īpašība – termiskā stabilitāte. Kad tas uzkarst, tas neizkūst. Samērā drošs.

PS

Bieži izmantots kafijas krūzīšu un ātrās ēdināšanas konteineru izgatavošanai. Uzkarsējot, tie izdala bīstamus ķīmiskus savienojumus. Polistirols- nedārgs, viegls un samērā izturīgs plastmasas veids, kas nepavisam neder karstu ēdienu un dzērienu uzglabāšanai.

PC vai plastmasa bez īpašām norādēm

Šis ir visbīstamākais plastmasas veids. Tiek izmantots ūdens pudeļu un pārtikas uzglabāšanas trauku izgatavošanā. No polikarbonāta izgatavotos traukos uzglabāt ūdeni vai pārtiku kategoriski aizliegts: tas izdala bisfenolu- A, vielu, kas iznīcina endokrīno sistēmu, apslāpē hormona estrogēna izdalīšanos. Un vēl kas. Pirms iegādājieties kaut ko jeb kādā plastmasas iepakojumā, padomājiet divreiz. Stikls tomēr ir daudz drošāks!”

Raksts ņemts no resursa: http://topraksti.lv/sievietem/veseliba/kam-pieverst-uzmanibu-perkot-udeni-plastmasas-pudele/

This entry was posted in Udens and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to ŪDENS pudelē- kā izvēlēties plastmasas pudeli?

  1. Arta says:

    Kāds var ieteikt kuras firmas ūdens ir iepakots HDP plastmasa? Es cik skatos veikalos vienmēr ir tikai PET, varbūt kāds zin ieteikt????

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.