Baktērijas un sēnītes mums apkārt..

bernsDaudzi klienti pie mums vēršas ar bakteriālām, sēnīšu un vīrusu problēmām, bet bieži vien brīnās, kur tad tas viss ir savākts. Tāpat īpaši aktuāla daudziem vecākiem ir roku mazgāšanas tēma, tad nu šoreiz nedaudz par to, kur tad mēs to visu varam dabūt un kā tas izskatās eksperimentos.

Tad nu lūk, kādu lielisku eksperimentu veica Taša Šturm (Tasha Sturm) — Kalifornijas koledžas Kabriljo bioloģe un astoņgadīga dēla mamma. Vienreiz, kad viņas dēls atgriezās pēc pastaigas, Taša palūdza viņu ielikt plaukstu traukā ar speciālu šķīdumu – mikrobo kultūru barotni (Petri trauks). Pēc dažām dienām Petri trauks piepildījās ar izaugušajām baktēriju, rauga un citu sēņu kolonijām, kuras zēns bija atnesis no pastaigas uz savām rokām.  Lūk rezultāts:

petri trauks

Nemeklējot arī nekur tālu, tepat Latvijā, kāda skolotāja Jūrmalas alternatīvajā skolā nolēma veikt eksperimentu 2.klasē. Novērojot to, ka daudzi bērni pirms ēšanas ļoti slinki mazgā rokas (nerunājot nemaz par roku mazgāšanu pēc tualetes apmeklējuma), izdomāja veidu, kā viņiem pašiem ‘izvēlēties’ (gribēt) rokas mazgāt kārtīgi un parādīt baktēriju un sēnīšu klātbūtni. Viņa paņēma 2 baltmaizes šķēlītes, 2 plastikāta maisiņus un 20 pārus roku. 🙂 Viena šķēlīte 20 netīru roku “apmīļota”, otra – izcili tīru. Lūk, arī rezultāts:

Roku mazgasanaRezultāts pēc 1,5 nedēļas bērnus tik ļoti pārsteidza, ka nu (vismaz uz kādu brīdi, zinot bērnus) pie izlietnēm roku mazgāšanas rinda tik ātri nenoplok un nav jāatgādina, ka paskalot zem ūdens, neskaitās kārtīgi nomazgāt rokas. 🙂

Attēlā redzams, ka “netīro roku” maizīte sabojājusies un sapelējusi krietni ātrāk un raženāk. Uz šīs šķēles redzami arī rūsgani un dzeltenīgi plankumi, kas liecina ne tikai par pelējuma sēnes klātbūtni, bet arī par baktēriju klātbūtni. Uz netīrām rokām ir gan baktērijas, gan vīrusi, gan dažāda veida sēnes. Baktērijas ar sēnēm “karo” savā starpā, un šeit redzams, ka dažādu patogēno mikroorganismu klātbūtnē, tieši sēne sāk aktīvāk vairoties, lai pārņemtu teritoriju. Gluži kā mūsu organismā.

Foto īsti nevar saredzēt, bet, protams, arī tīrā maizīte sāka bojāties! Tikai vēlāk, kā netīrā, ar daudz gaišāku pelējuma krāsu (gaisā taču arī pilns ar “mošķiem”) un ne tik raženi!

Neskatoties uz to, ka rezultāts izskatās biedējoši, ir jāatceras, ka bakteriālais fons uz rokām un ādas – tas ir normāli. To iedarbība nelielos, kontrolējamos daudzumos uztur imūnstatusu un kuņģa- zarnu trakta darbību.

Taču, tas, kas ir par daudz, sevišķi, dažādas sēnes un vīrusi, šis sistēmas noslogo un ar laiku izraisa virkni nepatīkamu un pat bīstamu saslimšanu.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) aicina veikt PROFILAKTISKO (ja nav īpašu sūdzību) organisma pretparazitāro attīrīšanu 2 reizes gadā – pavasarī un rudenī. Profilakse veicama tikai ar dabīgiem, fizioloģiski draudzīgiem līdzekļiem, kuri neizraisa blaknes un ir droši jebkuram pilsonim.

paraziti-rokaProfilaktiskās pretparazitārās programmas atrodamas šeit: attīrīšanās programmas

Ja ir sūdzības vai nepieciešama speciālista konsultācija un individuālas programmas sastādīšana, atbilstoši organisma stāvoklim, droši rakstiet, zvaniet, sazinieties ar mums! 😉

 

This entry was posted in Eksperimenti. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.