ASINSVADI

Vecumstas nav traucēklis dzīvei! 109-gadīgs akadēmiķis dalās ar savas ilgdzīvošanas un lieliskās veselības noslepumu

Pazīstamais padomju kardiologs, izgudrotājs, profesors, Krievijas Zinātņu Akadēmijas (KZA) un Krievijas Medicīnas Zinātņu Akadēmijas (KMZA) akadēmiķis, Ļeņina prēmijas un PSRS Valsts Prēmijas, kā arī daudzu citu prēmiju laureāts Pāvels Lukomskis aizgāja pensijā 70 gadu vecumā, taču ne dvēselē, ne fiziski par pensionāru nekļuva. Jau vairāk kā 39 gadus Pāvels Jevgeņjevičs dzīvo no pensijas, tapēc pensiju fonds viņu praktiski neieredz! Šobrīd akadēmiķim ir 109 gadi, bet viņs izskatās un jūtas uz 60.

Pāvels Lukomskis saka, ka ilgdzīvošanas noslēpums ir asinsvados. Ja tie ir tīri un veseli, tad bez bažu var dzīvot 120 gadus un pat vēl ilgāk, pie kam, justies pilnībā vesels. Pagaidām kardiologs atbild par saviem vārdiem.

Mūsu korespondentam izdevās nointervēt ilgdzīvotāju. Pāvels Lukomskis sīki aprakstīja savu, asinsvadu attīrīšanas un dzīvības pagarināšanas, metodi.


109-taja dzimšanas dienā Pāvelu Jevgeņjeviču apsveica pats prezidents. Foto no profesora Lukomska darba vietas. .

1Pāvel Jevgaņjevič, jūs neskaitāmas reizes esat apgalvojis, ja ka tīri asinsvadi – tas ir veselības pamats. Kādēļ jūs tā uzskatāt?

Tas ir vienkārši. Visu iekšējo orgānu un sistēmu darbība ir atkarīga no asins apgādes kvalitātes. Jo kas tad ir asins apgāde – tā ir skābekļa un uzturvielu piegāde iekšējiem orgāniem, kā arī ogļskābās gāzes un vielmaiņas blakusproduktu savākšana no tiem. Bērnībā, pusaudžu gados, jaunībā mēs daudz kustamies, asinsvadi mums ir jauni, elastīgi, tīri – visu orgānu apgāde maksimāla. Taču ar laiku mūsu kustību daudzums samazinās, bet mūsu asinsvadi sāk piesarņoties. Tas saistīts ar dažādiem faktoriem – ne tikai kaitīgiem (piemēram tādiem kā smēķēšana, slikts uzturs, ekoloģija, mazkustīgs dzīvesveids), bet arī ar pilnīgi dabiskiem (lipīdu nogulsnēšanās, kas notiek visiem).

Un kas tad ir asinsvadu piesārņošanās? Iedomājieties pierūsējušas caurules.  Kas notiek? Palielinās ūdens spiediens, bet pats ūdens kļūst negaršīgs. Tieši tas pats notiek ar asinsvadiem. Kad uz tiem nogulsnējas holesterīns vai citas vielas, paaugstinās asinsspiediens (netīri asinsvadigalvenais hipertonijas iemesls!), pašas asinis ir ar piemaisījumiem, asinsapgāde vairs nav tāda, kādai tai ir jābūt. Rezultatā cieš visi orgāni un sistēmas, un cilvēks no tām sastāv. Pat āda – tā ir noteikta sistēma.

Rezultātā cilvēks sāk novecot. Taču, ja periodiski sākt tīrīt asinsvadus, tad var dzīvot kaut vai līdz 120 gadiem. Un pie tam, jums nekas nesāpēs – nekādi orgāni, un labi strādās smadzenes. Tas ir, uzturot tīrus asinsvadus var būtiski pagarinat sev dzīvi un uzlabot veselību. Un tā nav tikai teorija. Savā laika es to ieteicu saviem pacientiem un tagad praktizēju pats. Visi, kas savulaik ieklausījās manos padomos, jau sen pārdzīvojuši savus vienaudžus.

Kādas tieši patoloģijas izraisa pierārņoti asinsvadi?

Kā jau teicu, no tā cieš viss organisms kopumā. Bet, protams, pirmām kārtām cieš tie orgāni un sistēmas, kas tiešā veidā saistīti ar asinsriti – tas ir, pati sirds- asinsvadu sistēma.

Asinsvadu piesārņojums izraisa tādas saslimšanas kā:

  1. Asinsvadu aterosklerotiskā slimība. Asinsvadi pārstāj funkcionēt pavisam: smalkie asinsvadi (kapilāri) aizsprostojas pilnībā, bet lielajos vērojamas lielas holesterīna nogulsnes.
  2. Sirds išēmiskā slimība. Rodas no hroniska asins deficīta koronārajos asinsvados, kurš, savukārt,attīstās asinsvadu piesārņojuma rezultātā.
  3. Insults. Pastāvīgu galvas smadzeņu asinsapgādes traucējumu rezultātā sākas nervu galu atrofija, kas noved pie dažu funkciju zuduma.
  4. Hipertonija. Samazinoties asinsvadu caurteces apjomam, ko rada piesārņojums, paaugstinās asinsspiediens.
  5. Varikozā vēnu paplašināšanās. Notiek ne tikai kājās (kas bieži satrauc sievietes), bet arī organisma iekšienē. Kā viena no variokozes sekām  – hemoroīdi.
  6. Venozās un arteriālās trombozes. Ilgstoša piesārņojuma rezultātā asinsvados var veidoties trombs, kas var novest pie pilnīgas asinsvada nekrozes (atmiršanas), kas, savukārt, var novest pie atsevišķu šūnu nekrozes vienā vai otrā orgānā. Ja trombs atdalīsies no asinsvada sieniņas un nonāks asinsritē, tas var novest pie sirds asinsvadu aizsprostojuma – un tas jau ir infarkts, kurš 70% gadījumu beidzas letāli.

Un pēc šīm diagnozēm nav tālu jāiet, katram apkārt ir vismaz daži, kas no tām cieš, vai jau pārcietuši. No sirds- asinsvadu slimībām mirst 4 reizes vairāk cilvēku, kā no visām parējam kopā ņemtām. Ārsti zin par to, zina, ka vajag tīrīt asinsvadus, bet, nez kāpēc, nav mūsdienu medicīnā tādas prakses. Daudzi ārsti hipertonijas slimniekiem vienkārši izraksta tabletes asinsspiediena pazemināšanai. Taču tās neārstē, vien dod īslaicīgu efektu. Kad tikai vienkārši nepieciešams tīrīt asinsvadus. Starp citu, rietumos ar to nodarbojas visi cilvēki pēc  35-40 gadu vecuma jau vismaz pus gadsimtu. Tas ir, par asinsvadu tīrīšanu tur zin visi. Kāpēc pie mums nē – man tas paliek liels jautājums.*

* piebilde:

Vai eksistē kādi simptomi, kas liecina, ka asinsvadi ir piesārņoti?

Jā, protams. Pie galvenajiem simptomiem var pieskaitīt:

  1. Migrēnas
  2. Atmiņas pasliktināšanos
  3. Hronisku nogurumu
  4. Bezmiegu
  5. Problēmas intīmajā sfērā
  6. Redzes un dzirdes pasliktināšanos
  7. Asinsspiediena paaugstināšanos
  8. Aizdusu un stenokardiju
  9. Bālu ādas krāsu uz kājām
  10. Muskuļu un locītavu sāpes

Pat, ja jums nav šo simptomu, asinsvadu attīrīšanas kursu vēlams veikt vismaz reizi 5 gados, ja jums ir 30 un vairāk gadi. Veselība tādā gadījumjā, būs apskaužama.

Patiesība, asinsvadi ļoti ātri piesārņoja, sevišķi, vecāka gadagājuma cilvēkiem. Priekš tam galīgi nav jāaizraujas ar hamburgeriem un frī kartupeļiem. Pietiek apēst vienu cīsiņu vai olu kulteni, lai kāda daļa holesterīna nosēstos uz asinsvadu sieniņām. Ar laiku piesārņojums uzkrājas.

Produkti, kas lieliski tīra asinsvadus

Granātu sula. Granāti un to sula bagāti ar antioksidantiem, kuri cīnās ar aterosklerozi.
Saprotams, ka dabīgā granatu sula, ne no pakām ar aseptisko pārklājumu.

Ķiploki. 4000 mikrogramu allicīna (ceturtdaļā galviņas) ļauj pazemināt holesterīna līmeni, kā arī pazemināt arteriālo asinsspiedienu un novērst trombu veidošanos.
Der tikai pašaudzētie vai no pašmaju ražotajiem. Nekādā gadījumā nelietojiet lielveikalos nopērkamos, no Ķīnas ievestos ķiplokus

Spināti. Bagāti ar luteīnu – tas, pateicoties spējai attīrīt artēriju sieniņas no holesterīna platnītēm,  palīdz novērst infarktus.
Atkal atgādinu- tikai no sava vai kaimiņu dārza, bet ne no lielveikala ziemā. Neaizmirstiet sasaldēt, ja sava raža pietiekami liela.

Kurkuma. Kurkumīns būtiski mazina arteriālo asinsvadu sieniņu iekaisumus un bojājumus.

Kanēlis. Pietiek ar vienu tējkarotīti kanēļa dienā, lai novērstu plātnīšu veidošanos aortā.  

Tomāti. Bagāti ar likopīnu – antioksidantu, kas par 50 % pazemina aterosklerozes risku.
 Tikai sezonā pašaudzētos.Ievestajos pārāk daudz nitrātu

Ogas. Zemenes, mellenes, kazenes un zilenes novērš aterosklerozi.
Der mežā salasītās un uz ziemu sasaldētās, un vēl lieliska alternatīva – sublimas vai ar akustisko saldēšanu sagatavotās.

Āboli. Pektīns samazina holesterīna līmeni, iespējams, pateicoties iedarbībai uz zarnu spēju asimilēt žultsskābi. 
Labākie āboli pasaulē – Latvijā augušie, arī uz ziemu saglabātie. Tas nav patriotisms (ar to fanātiski nesirgstu), tikai fakta konstatācija

Avokado. Šī augļa lietošana ikdienā samazina holesterīna līmeni un arteriālo asinsspiedienu.
Diemžēl, bet veikalos nopirkt pareizu avokado izdodas ļoti reti, gandrīz neiespējami. Tas zaļais cietais labumu nedod. Alternatīva – Omega 3 un Omega 6 (kviešu dīgstu eļļa), Lamina oil

Apelsīnu sula. 2 tasītes 100% apelsīnu sulas bez cukura ik dienas, palīdz uzlabot arteriālā asinsspiediena rādītājus. 
Attaisnojas, ja pērkat apelsīnus un paši spiežat katrreiz svaigu sulu.
Es priecājos par produktu ”Orange”

<I.K.>

This entry was posted in Jaunumi, Veselibas skola and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.