Dūšīgā ēšana

Tā kā man atrodoties mammas puncītī ir dūšīgi jāēd, lai es augtu liels, vesels un stiprs, tad šoreiz pastāstīšu par to, ko tad mana mamma ēda un kāds šūnu uzturs nepieciešams gan man, gan mammai.

Dzīvojot pilsētā, pilnvērtīga uztura tēma manai mammai vienmēr bijusi aktuāla. Vispirms ir jāsaprot, ka lielveikalā var atrast labi, ja 5% (jā, es nepārspīlēju) ēdamu un veselīgu pārtikas produktu. Šo tēmu mamma ir gatavojusi kādai no uztura lekcijām un daļu no tā, ko var ēst un pēc kādiem principiem izvēlēties lielveikalu pārtiku, skaties šeit: LIELVEIKALA PĀRTIKA-PRAKTISKI PADOMI.

Atceries, ja iepriekš esi ēdusi visu ko neskatoties, ko tas nodara Tavam organismam un Tavai pašsajūtai, tad ar tādu mazo rakari puncī, es tomēr ieteiktu pamainīt savus ēšanas paradumus. Un jāsāk ir ar uztura korekciju – pamazām jānomaina viss vecais, kaitīgais pret jauno un veselīgo un jāpievieno “gudro pārtiku”. Arī runājot par uztura korekciju, mana mamma var ieteikt, ko, ar ko aizstāt un ko pielikt klāt! 🙂 

Uztura korekcijaVēl kāds svarīgs ieteikums izvēloties pārtiku lielveikalā: LASI ETIĶETES! Mamma iegādājās arī E vielu grāmatiņu un atrada arī daudzus citus materiālus par E vielu kaitīgumu. Protams, ne visas E vielas ir kaitīgas. Tāpat, piemēram, sāls un cukurs arī ir E vielas, jautājums tikai – kādas izcelsmes E vielas izmanto ražotājs – vai dabīgi veidotas, vai ķīmiski, mākslīgi veidotas un sintezētas no ķīmiski kaitīgām vielām. Tā kā mēs 100% to zināt nevaram un ļoti daudziem pārtikas ražotājiem interesē, kā samazināt izmaksas, lai palielinātu ieņēmumus (brīžam ietaupot uz produkta kvalitāti), iesaku izvēlēties pārtiku bez E vielām, vai ņemt un pētīt, kuras ir atzītas par nekaitīgām vai mazāk kaitīgām. Ķīmiski sintezētās vielas, kas rada blaknes, padara mūs tikai slimus un veicina kļūt par patstāvīgiem klientiem pie ārstu durvīm, vai sliktākajā gadījumā – par vienreizējiem klientiem pie morga durvīm. Skarbi, bet fakts! Par to vajag aizdomāties katru reizi, kad gribās iebāzt mutē kādu saldējumu vai bulciņu, kas tik labi smaržo un garšo pateicoties kādai sintētiskai E vielai. Mēs visi esam dabiskas substances, tāpēc mums arī ikdienā jāpārtiek no DABĪGĀM (no vārda DABA), vielām (vēlams augu valsts).

Enerģijas avotiPārtikai jābūt tādai, kas “redzējusi” sauli, “jutusi” gaisu, “baudījusi” ūdeni, saņēmusi dabīgas minerālvielas un atradusies ekoloģiskā, dabīgā vidē. Tad tā ir pilnvērtīga pārtika, kas nonāk līdz mūsu šūnām un rada veselus ķermeņus. 

Ja runājam par šūnām, tad tā saucamais šūnu “telefona” nr. ir:

1,5-28-70-16-7-3

kur 1,5 – litri pareiza ūdens, kas jāizdzer

28 – aminoskābes

70 – mikroelementi

16 – vitamīni

7 – fermentu grupas

3– nepiesātinātās taukskābes

No tā visa ideālā gadījumā pie pilnvērtīga šūnu uztura mums katru dienu vajadzētu uzņemt:

1,5-9-15-12-7-3

jeb 1,5 l ūdens, 9 aminoskābes, 15 mikroelementus, 12 vitamīnus, 7 fermentu grupas un 3 vienības nepiesātinātās taukskābes.

Pie mūsdienu ekoloģiskās sistēmas, zemes noplicinātības, izmantotās ķīmijas lauksaimniecībā un mazdārziņos, lielveikalu pārtikas, to visu tikai ar parasto pārtiku ikdienā uzņemt ir neiespējami, tas ir fakts, tāpēc šobrīd tik plaši ir izvērsusies tā saucamā gudrā pārtika jeb mūsu ikdienas pārtikas uztura bagātinātāji.

Un tagad nedaudz konkrētāk, kā tad mana mamma ar to visu tika galā un ko tad viņa galu galā tai pilsētā ēda?!

Mammas ēdienkarti sastādīja pašu audzēta, mežā lasīta, kā arī tirgū pirkta (pie zināmiem tirgotājiem) pārtika. Tāpat mammai sestdienās pie pašām durvīm daļu pārtikas pieveda kāds pazīstams lauku puisis no Jaunpiebalgas puses, kas tirgo to, kas pašam vai kaimiņiem palicis pāri. Līdz ar to – nekāda rūpnieciskā audzēšana ar ķīmiju- viss kā priekš sevis! Arī Tu vari ar viņu sazināties šeit: https://www.facebook.com/arnis.vitols.5?fref=ts vai zvanot uz nr.29489704, Arnis.

Mamma centās ēst pa druskai no visa, no dažādām pārtikas grupām, – gan biezpienu, piena produktus, dārzeņus, pašmāju augļus un zivis. Ar gaļu tā uzmanīgāk, sevišķi veikala, – pirmkārt, dēļ pielietotajiem hormoniem, otrkārt, ētisku apsvērumu dēļ – mamma cenšas pāriet uz “bezgaļas” pārtiku. Tika nopirkta arī atsevišķa saldētava pašlasītajām vasaras ogām un dārzeņiem, lai arī ziemā ir pilnvērtīgāks uzturs, ar ko man mieloties puncītī! 🙂  Tāpat mamma pavasarī salasīja jaunos egļu dzinumus, ko samala un sajauca kopā ar medu. Lielisks asins tīrītājs, aknu atvieglotājs un imunitātes stiprinātājs! mm.. man arī dikti garšoja! Tas palīdzēja vēsās rudens dienās mammai nesaslimt. Tos katrs pats pavasarī var arī salasīt, samalt, sajaukt ar medu un likt saldētavā iekšā vai arī vienkārši paprasīt manai mammai, viņa šos gardumus piedāvā arī tuvākajiem draugiem un gribētājiem. 🙂

Protams, jau no pirmajām dienām mamma deva man arī “gudro pārtiku”. Lūk, saraksts, ko, kurā laikā un kāpēc ieteicams ēst:

UB gaidibas UB gaidibas2

Produktu sīkākus iedarbības aprakstus lasi šeit: http://www.terravita.lv/?p=2514

Protams, nevajag arī pārspīlēt un jāskatās arī pēc savas pašsajūtas (rezonanses), ko prasās padzert. Tāpat šos uztura bagātinātājus var variēt un skatīties, kas nepieciešams vairāk, bet kas mazāk utt.

Gaidot tādus mazus bērniņus kā es, sevišķa uzmanība jāpievērš mammas aknām. Tām ir dubulta slodze, vai zināji, ka 1 g embriona audu izdala toksīnus kā 100 g pieauguša cilvēka audu. Pie tam 8. nedēļā mazajam sāk attīstīties nieres un uzņem toksisko slodzi (4 nedēļu garumā) – atkarībā no tā, cik piesārņots ir mammas organisms, palielinās risks mazajam piedzimt ar nieru nepietiekamību (mazspēju). 12. nedēļā izveidojas placenta, auglis tiek pasargāts, toties visa toksiskā slodze iet caur mammas limfu uz aknām. Aknām tas ir krietns darbiņš! Viena lieta ir pārstrādāt pieauguša cilvēka toksīnus, bet otra, ja klāt tam vēl nāk augļa toksīni! Un kas vēl, ja akna ikdienā jau netiek ar to visu galā?! Līdz ar to daudzām topošajām mammām, kas nepievērš uzmanību savām aknām (un arī nierēm) un kas nedzer pareizu ūdeni, var rasties toksikoze un nelabumi. Mana mamma pilnībā bez tā iztika! 🙂 Un jā, tā var būt par pilnīgi normālu praksi ikvienai!

Vienu dienu gan es mammu mazliet pamocīju – mammai sagriezās galva un pusdienu vajadzēja atpūsties dzerot artišoka tēju un baudot tēta masāžu. Sākumā mamma nesaprata, – kā tad tā? Taču vēlāk viņa apjauta un saprata, ka es grozoties biju netīšām uzgūlies un atspiedies pret viņas aknu – gribēju to izmantot kā spilvenu. 🙂 

Tad nu lūk, ēdot visus aprakstītos gardumus un uzdzerot pa virsu pareizu ūdeni, mamma pati bija paēdusi, spēka bija gana un arī man bija puncis pilns, un varēju pilnvērtīgi augt! Mammai bija viegli un arī es varēju izveidoties vesels un laimīgs!

This entry was posted in Piedzimt laimigam and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.